середа, 27 січня 2016 р.

Підготовка до олімпіади з фізики (ІІ).



Оптика
1. Коли людина знімає окуляри, їй зручно читати, тримаючи книжку на відстані 40 см від очей. Яка оптична сила її окулярів? Відстань найкращого бачення для нормального ока становить 25 см.
Механічний рух
2. Ви знаходитесь на квадратному 
острові зі стороною l=150м , на якому
 горять два вогнища  (дивись малюнок).
Для того, щоб погасити вогонь,
на нього потрібно вилити два відра води. У вас в руках порожнє відро. Який найменший час потрібен для того, щоб погасити обидва вогнища? Швидкість бігу 5 м/с, час набирання води у відро t1=4с, час виливання води з відра t2= 1с.
  

Сили. Тиск
3. У дні циліндричної посудини просвердлили дірку, площа якої S0, і вставили в цю дірку трубку. Посудину поставили на рівну поверхню догори дном і в трубку почали наливати воду. До якої максимальної висоти Н можна налити воду в трубку, щоб вона не витікала з під посудини? Маса посудини з трубкою m, її висота h, а  площа дна S.


4. З якою силою людина повинна тягти
 мотузку, щоб утримати платформу, на 
якій вона стоїть, якщо маса людини
 60 кг, а маса платформи 30 кг? З якою
 силою людина тисне на платформу?
 Якої максимальної маси платформу
може утримати людина? Дивись малюнок.



Робота, енергія, потужність
5. Автомобіль з двигуном потужністю 30 кВт при перевезенні вантажу розвиває швидкість 15 м/с. Автомобіль з двигуном  потужністю 20 кВт при перевезенні вантажу за тих самих умов розвиває швидкість 10 м/с. Якою буде швидкість у випадку, коли обидва автомобілі, з’єднані тросом, будуть перевозити цей вантаж? 

Немає коментарів:

Дописати коментар