четвер, 28 січня 2016 р.

Підготовка до олімпіади з фізики (ІІІ)



1.     При підготовці польоту на Марс Незнайко сконструював прилад для вимірювання постійної g. Прилад являє собою посудину, в яку вміщують тіло циліндричної форми і прив’язують ниткою до дна посудини. Густина тіла менша густини води. Під час проведення вимірювань посудину поступово  заповнюють водою і відзначають рівень занурення циліндра у воду в момент  розриву нитки. Як стало відомо, нитка розривається на Землі при зануренні циліндра на 20 см, на Місяці - при 71 см. При якій глибині занурення розірветься нитка  на Марсі ? Коефіцієнт g на Землі 9,8 Н/кг, на Місяці 1,6 Н/кг, на Марсі  3,8 Н/кг. Нитка розривається при одній і тій же силі натягу (розтягу).
2.       Два хлопчики готуються до змагань із забігу на віддаль 800м. Тренування вони проводять на доріжці, половина довжини якої засипана піском. Кожен з них розвиває на чистій доріжці швидкість 15 км/год, а на посипаній частині  доріжки  - 11 км/год. Щоб не заважати один одному, вони побігли в різні боки. Через який час вони зустрінуться, якщо старт знаходиться на межі доріжка - пісок?
3.         Автомобіль «Волга» може подолати віддаль 41 км від Вінниці до Немирова зі швидкістю 100 км/год, а автомобіль «Тойота» зі швидкістю 180 км/год. Який із автомобілів швидше доїде до Немирова, якщо десь приблизно на половині дороги є ділянка в 5 км поганої дороги, по якій «Волга» їде зі швидкістю 25 км/год, а «Тойота» лише 10 км/год?

4 .      В одному із солоних озер Канади густина води змінюється з глибиною так, як показано на рисунку 8.2. На якій глибині і в якому положенні буде плавати тонка однорідна палиця? Густина матеріалу, з якого виготовлена палиця, рівна 1070 кг/м3.


5.Тонка збірна лінза, фокусна віддаль якої F = 10 см, розрізана впоперек на дві половини. Половинки лінзи змістили одна відносно одної вздовж головної оптичної осі на віддаль
l = 10 см. На віддалі a= 30 см від верхньої половини розташували джерело світла S. На якій віддалі від джерела необхідно розташувати плоске дзеркало (перпендикулярно до головної осі), щоб обидва дійсні зображення джерела світла співпали?


Немає коментарів:

Дописати коментар